Ekologiczna mąka kasztanowa

Ekologiczna mąka kasztanowa to pochodzący z Włoch, oryginalny i naturalnie bezglutenowy zamiennik białej mąki. Mąka wykonana z suchych, jadalnych kasztanów, to wszechstronny składnik wielu receptur, sprawdza się zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Dodatek mąki kasztanowej do wypieków, nadaje im lekko słodki, orzechowy smak i piękny zapach palonych kasztanów. Mąka kasztanowa jest składnikiem powszechnie stosowanym w kuchni włoskiej. Włosi używają jej do produkcji naleśników, nazywanych necci, które są podawane z ricottą i miodem.

Najważniejsze zalety mąki kasztanowej:

  • stanowi bardzo dobre źródło energii, gdyż dostarcza węglowodanów złożonych, które są długo wchłaniane przez organizm
  • dostarcza błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i nadaje uczucie sytości
  • nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby nietolerujące tego składnika
  • pomocna w leczeniu dolegliwości trzustki i wątroby
  • zmniejsza bóle głowy i wzmacnia układ nerwowy
  • wzmacnia odporność
  • korzystnie działa na układ krążenia, rozszerza naczynia krwionośne, przez co zmniejsza ciśnienie krwi
  • przyczynia się do redukcji poziomu „złego” cholesterolu
  • zwiększa koncentrację i ułatwia zapamiętywanie

Jak stosować mąkę kasztanową?

Mąka kasztanowa stanowi zdrowi i bezglutenowy zamiennik tradycyjnej białej mąki. Doskonale sprawdza się do sporządzania z niej deserów i do pieczenia ciast, ciasteczek oraz chleba.

Nazwa produktu: Ekologiczna mąka kasztanowa

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 200 g

<