Ekologiczny błonnik gryczany

Błonnik gryczany Look Food otrzymywany jest ze zmielonej łuski gryczanej. Gryka zwyczajna została przywieziona do Polski za pośrednictwem Tatarów, z tego względu często nazywana jest tatarką. Najcenniejsze wartości odżywcze znajdują się w łusce, dlatego błonnik gryczany jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy: między innymi rutyny i kwercetyny, a także składników mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu) i witamin (B1, B2, B6).

Najważniejsze zalety błonnika gryczanego:

-wpływa korzystnie na florę bakteryjną i pracę układu pokarmowego

-spowalnia proces trawienia węglowodanów, dzięki czemu poziom glukozy po posiłku nie rośnie w sposób gwałtowny

-wiąże w przewodzie pokarmowym cholesterol i trójglicerydy uniemożliwiając ich wchłanianie, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy

-stanowi niskokaloryczny produkt sprzyjający redukcji masy ciała

-hamuje rozwojów choroby nowotworowej

Jak stosować błonnik gryczany?

Błonnik gryczany to doskonały składnik napojów i koktajli. Sprawdzi się także jako składnik fermentowanych produktów mlecznych: kefirów, jogurtów. Może również być dodatkiem do przygotowywania wypieków i pieczywa.

Nazwa produktu: Ekologiczny błonnik gryczany

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 100 g

<