Błonnik buraczany

Błonnik buraczany powstaje z wysuszonego i zmielonego korzenia buraka. Burak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce i jednym z najzdrowszych. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością betaniny, przeciwutleniacza, który ma duże właściwości redukujące wolne rodniki tlenowe. Ponadto sok z buraka obfituje w witaminy (C, A, kwas foliowy) i sole mineralne (potas, magnez, żelazo).

Najważniejsze zalety błonnika buraczanego:

-wpływa pozytywnie na florę bakteryjną i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego

-wykazuje działanie antyoksydacyjne

– wiąże w przewodzie pokarmowym cholesterol i trójglicerydy uniemożliwiając ich wchłanianie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy

-spowalnia proces trawienia węglowodanów, dzięki niemu poziom glukozy po posiłku nie podnosi się gwałtownie

-zalecany jest podczas leczenia zaparć i zapobiega występowaniu chorób jelita grubego

Jak stosować błonnik buraczany?

Błonnik buraczany to doskonały składnik napojów i koktajli. Sprawdzi się także jako dodatek do fermentowanych napojów mlecznych: kefirów, jogurtów. Może być ciekawym dodatkiem do sałatki lub zupy.

Nazwa produktu: Błonnik buraczany

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 100 g

<