Ekologiczne daktyle

Daktyle są owocami daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera), najstarszego uprawianego, owocowego drzewa na świecie. Charakteryzują się wysoką zawartością cukrów prostych, które stanowią w nich ponad 80% składu. Węglowodany te są w szybkim tempie rozkładane, a następnie wchłaniane przez organizm, więc dostarczają natychmiastowej energii. To sprawia, że daktyle są doskonałą przekąską dla sportowców. Dodatkowo stanowią bardzo dobre źródło potasu, który jest niezbędny przy intensywnym wysiłku fizycznym. W suszonych daktylach możemy znaleźć również liczne witaminy: A, B1, B2, PP oraz minerały, takie jak: fosfor, magnez, wapń, miedź, potas, siarkę i żelazo. Ponadto owoce daktylowca dostarczają salicylanów mających właściwości przeciwzapalne oraz błonnika, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. W krajach arabskich daktyle uważane są za afrodyzjaki.

Najważniejsze zalety daktyli:

  • łagodzą dolegliwości związane z menopauzą
  • zmniejszają podatność na osteoporozę
  • oczyszczają i usprawniają pracę jelit
  • łagodzą stany zapalne i objawy przeziębienia
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • dzięki zawartości witaminy A oraz luteiny utrzymują w dobrej kondycji narząd wzroku
  • wzmacniają odporność
  • regularne spożycie daktyli zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, a także niweluje ryzyko zakrzepów
  • zmniejsza objawy skórnych reakcji alergicznych
  • łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego

Jak stosować daktyle?

Daktyle stanowią znakomitą przekąskę, ale są również wykorzystywane jako dodatek do ciast i deserów. W krajach arabskich stosowane są do wyrobu: dżemów, octu, past oraz syropu służącego do słodzenia herbaty czy kawy.

Nazwa produktu: Daktyle ekologiczne

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu

Gramatura: 150 g

<