
Tofu to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Został wynaleziony w Chinach, gdzie nazywany jest dòufǔ i stanowi jedną z podstaw diety. Tofu jest przysmakiem także w Japonii, Korei, Wietnamie, Tajlandii i innych państwach azjatyckich.
Niewątpliwie najcenniejszą cechą wegańskiego twarożka jest wysoka zawartość białka, o bardzo dobrym składzie aminokwasowych, dlatego z powodzeniem zastępuje mięso i nabiał w kuchni wegańskiej. Gdzie jeszcze możemy wykorzystać tofu? Przedstawiamy kilka sprawdzonych propozycji.
Zdrowe śniadanie na bazie tofu: Tofucznica z pieczarkami i papryką
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g tofu wędzonego
- szczypta soli himalajskiej czarnej
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego
- połowa papryki
- 4 pieczarki
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Tofu rozkruszyć i wrzucić na patelnię. Całość smażyć do momentu zarumienienia. Następnie dodać czarną sól himalajską, pieprz oraz kurkumę i dokładnie zamieszać. Do tofu wlać odrobinę wody i smażyć jeszcze 2 minuty. Tofucznicę podawać z kromką pełnoziarnistego pieczywa.
Lekki obiad: Sałatka z tofu
Składniki (dla 1-2 osób):
- 200 g tofu z chili
- łyżka oleju ryżowego
- pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 150 g ugotowanych brokułów
- pół szklanki ugotowanej, zielonej fasolki szparagowej
- łyżka sezamu
dressing:
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Składniki dressingu połączyć, a fasolkę i brokuły pokroić na mniejsze części. Na koniec wszystkie składniki należy wymieszać wraz z dressingiem.
Smaczny deser: Mus czekoladowo-kokosowy z tofu
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 200 g gorzkiej czekolady
- łyżka musu kokosowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
Wykonanie:
- Czekoladę roztopić w rondelku z mlekiem kokosowym z dodatkiem cukru i musu kokosowego.
- Do masy dodać pokruszone tofu i zmiksować na gładką masę.
- Przelać do szklanek i udekorować ulubionymi owocami.