Pokochaj tofu!

By Kwiecień 30, 2018Dietetyk radzi

Tofu to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Został wynaleziony w Chinach, gdzie nazywany jest dòufǔ i stanowi jedną z podstaw diety. Tofu jest przysmakiem także w Japonii, Korei, Wietnamie, Tajlandii i innych państwach azjatyckich.

Niewątpliwie najcenniejszą cechą wegańskiego twarożka jest wysoka zawartość białka, o bardzo dobrym składzie aminokwasowych, dlatego z powodzeniem zastępuje mięso i nabiał w kuchni wegańskiej. Gdzie jeszcze możemy wykorzystać tofu? Przedstawiamy kilka sprawdzonych propozycji.

Zdrowe śniadanie na bazie tofu: Tofucznica z pieczarkami i papryką

Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g tofu wędzonego
  • szczypta soli himalajskiej czarnej
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego
  • połowa papryki
  • 4 pieczarki

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Tofu roz­kru­szyć i wrzucić na patelnię. Całość smażyć do momentu zarumienienia. Następnie dodać czarną sól himalajską, pieprz oraz kurkumę i do­kład­nie za­mie­szać. Do tofu wlać odrobinę wody i smażyć jeszcze 2 minuty. Tofucznicę podawać z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Lekki obiad: Sałatka z tofu

Składniki (dla 1-2 osób):

  • 200 g tofu z chili
  • łyżka oleju ryżowego
  • pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 150 g ugotowanych brokułów
  • pół szklanki ugotowanej, zielonej fasolki szparagowej
  • łyżka sezamu

dressing:

  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Składniki dressingu połączyć, a fasolkę i brokuły pokroić na mniejsze części. Na koniec wszystkie składniki należy wymieszać wraz z dressingiem.

 

Smaczny deser: Mus czekoladowo-kokosowy z tofu

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżka musu kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego

Wykonanie:

  1. Czekoladę roztopić w rondelku z mlekiem kokosowym z dodatkiem cukru i musu kokosowego.
  2. Do masy dodać pokruszone tofu i zmiksować na gładką masę.
  3. Przelać do szklanek i udekorować ulubionymi owocami.