Płatki drożdżowe – niezbędny produkt w diecie wegan

By Lipiec 23, 2018Dietetyk radzi

Płatki drożdżowe to produkt powstały z drożdży nieaktywnych, najczęściej Saccharomyces cerevisiae, który posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a także jest świetnym wzmacniaczem smaku. Dzięki procesowi dezaktywacji, pod wpływem wysokiej temperatury, płatki drożdżowe są całkowicie bezpieczne dla zdrowia – nie fermentują w przewodzie pokarmowym.

Niewątpliwie płatki drożdżowe to pełnowartościowy i godny uwagi produkt roślinny. Ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B, są szczególnie pożądane  wśród wegetarian i wegan. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie nerwowe, a także poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Przypomnijmy, że osoby na diecie wegańskiej nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Podczas stosowania tego typu diety należy zwracać szczególną uwagę na podaż białka, żeby uniknąć niedoborów tego składnika.

Nie tylko wartościowy skład przyciąga wszystkich zwolenników kuchni roślinnej, ale i oryginalny smak. Płatki drożdżowe charakteryzują się nietypowym orzechowo – serowym aromatem, podobnym do parmezanu. Weganie dodają płatki drożdżowe między innymi do tłuczonych lub smażonych ziemniaków, do „jajecznicy” z tofu – czyli tofucznicy lub jako dodatek do popcornu. Płatki drożdżowe możemy wiec stosować wszędzie tam gdzie użylibyśmy twardego sera dojrzewającego – pesto, makarony, zapiekanki, pasty kanapkowe oraz wegańskie burgery. Z odrobiną płatków drożdżowych można przyrządzić warzywny koktajl lub pożywną owsiankę.

Opracowaliśmy szybki i prosty przepis na aromatyczne pesto z dodatkiem płatów drożdżowych, który zadowoli nie tylko wegan, ale i każdego poszukiwacza nowych smaków.

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli himalajskiej różowej
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na niskich obrotach do uzyskania pasty.