Nowości na półce z olejami: Olej sojowy, olej arganowy, olej z zarodków kukurydzianych

By Październik 2, 2017Produkty

Oleje roślinne stanowią naturalne bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i antyoksydantów. Według norm żywieniowych tłuszcz powinien stanowić w diecie od 20 do 35 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dietetycy zalecają, aby pochodził on przede wszystkim z olejów roślinnych. Tłuszcze roślinne regulują pracę całego organizmu. Wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego oraz prawidłowe działanie układu nerwowego. Zastępowanie  w  diecie  tłuszczów  nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu  prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.  Ponadto oleje roślinne dostarczają witaminę E, która zapewnia zdrowy i młody wygląd skóry.

Olej sojowy uzyskuje się poprzez tłoczenie ziaren soi, pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych. Soja jest rośliną strączkową, pochodzącą z Azji Wschodniej, gdzie uprawiana i ceniona jest od wieków. Ziarna soi tłoczone są na zimno za pomocą tradycyjnych metod, co pozwala zachować aromat i wysoką zawartość składników odżywczych. Olej sojowy jest źródłem, ważnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. Charakteryzuje się intensywnym orzechowym aromatem, dzięki czemu posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Stanowi odpowiedni dodatek zarówno do dań wytrawnych, jaki i deserów. Idealnie sprawdza się  jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im delikatną konsystencję. Olej sojowy znalazł także zastosowanie w kosmetyce, szczególnie w pielęgnacji cery. Dzięki wysokiej zawartości  kwasu linolowego przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia.

Olej arganowy wytwarzany jest z nasion owoców arganii żelaznej, rosnącej wyłącznie w południowej części Maroka. Został okrzyknięty „płynnym złotem Maroka”, ponieważ jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. A to głównie za sprawą ograniczonej dostępności, pracochłonnego procesu pozyskiwania oraz niezwykłych właściwości pielęgnacyjnych. Olej arganowy tłoczony jest na zimno za pomocą tradycyjnych metod, dzięki czemu zachowuje złocistą barwę, orzechowy aromat i wysoką wartość odżywczą. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli. Tak bogaty skład sprawia, że olej arganowy ma właściwości nawilżające, wygładzające na skórę. Natomiast w kuchni polecany jest do stosowania na zimno, jako wykwintny dodatek do sałatek, surówek, serów oraz pieczywa. Nie zaleca się stosowania oleju arganowego do smażenia. Można go jednak dodać na koniec tej czynności w celu wzbogacenia smaku, a wtedy zachowa wszystkie właściwości lecznicze.

Olej z kiełków kukurydzy uzyskiwany jest poprzez tłoczenie zarodków kukurydzianych. Powstają one podczas procesu przemiału ziaren kukurydzy, która pochodzi z upraw ekologicznych. Zarodki kukurydziane stanowią najcenniejszą część rośliny, ponieważ to w nich znajduje się najwięcej składników odżywczych.  Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz dostarcza fitosteroli. Obecność składników aktywnych i odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych sprawiły, że olej z kiełków kukurydzy znalazł zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce. Stosowany w celach pielęgnacyjnych nawilża i łagodzi podrażnienia skóry. Polecany jest jednak przede wszystkim do spożycia, jako składnik sałatek, sosów i marynat. Niewielką ilość oleju można dodać do koktajlu, co wzbogaci smak i wartość odżywczą napoju.

Bibliografia:

Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia. 2017

Mińkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M. Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość. 2011, 2, str. 124-135

Sułek M.W., Małysa A., Pytlas K. Ocena jakościowa kremów zawierających oleje roślinne: sojowy, z pestek winogron, kukurydziany. Towaroznawcze problemy Jakości. 2016, 4, str. 75-89

Cisowski W., Fecka I., Włodarczyk M. Owoce arganii (Argania spinosa (L.) Skeels) źródłem oleju tłustego. Borgis – Postępy Fitoterapii. 2017,1, str. 47-53

Vaughn A. i wps. Natural Oils for Skin-Barrier Repair: Ancient Compounds Now Backed by Modern Science. American Journal of Clinical Dermatology. 2017

Ostlund R., E. Phytosterols that are naturally present in commercial corn oil significantly reduce cholesterol absorption in humans. American Society for Clinical Nutrition. 2002

Leave a Reply