Nowości na półce z olejami: Olej sojowy, olej arganowy, olej z zarodków kukurydzianych

By Październik 2, 2017Produkty

Oleje roślinne stanowią naturalne bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin, minerałów i antyoksydantów. Według norm żywieniowych tłuszcz powinien stanowić w diecie od 20 do 35 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dietetycy zalecają, aby pochodził on przede wszystkim z olejów roślinnych. Tłuszcze roślinne regulują pracę całego organizmu. Wspomagają również funkcjonowanie układu krwionośnego oraz prawidłowe działanie mózgu i całego układu nerwowego. Ponadto oleje roślinne obfitują w witaminę E, która zapewnia zdrowy i młody wygląd skóry.

 

Olej sojowy uzyskuje się poprzez tłoczenie ziaren soi, pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych. Soja jest rośliną strączkową, pochodzącą z Azji Wschodniej, gdzie uprawiana i ceniona jest od wieków. Ziarna soi tłoczone są na zimno za pomocą tradycyjnych metod, co pozwala zachować aromat i wysoką zawartość składników odżywczych. Olej sojowy zawiera kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Charakteryzuje się wysoką  zawartością flawonoidów, lecytyny, witaminy E i K. Wyjątkowy skład sprawia, że olej sojowy łagodzi wiele dolegliwości. Jest polecany kobietom, ponieważ jest bogatym źródłem fitosteroli, wspomagających wydzielanie hormonów w organizmie, przez co łagodzi objawy menopauzy. Z kolei lecytyna jest skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowych, a także poprawia pamięć i koncentrację. Olej sojowy charakteryzuje się intensywnym orzechowym aromatem, dzięki czemu posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Stanowi odpowiedni dodatek zarówno do dań wytrawnych, jaki i deserów. Idealnie sprawdza się  jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im delikatną konsystencję. Olej sojowy znalazł także zastosowanie w kosmetyce, szczególnie w pielęgnacji cery. Dzięki wysokiej zawartości  kwasu linolowego przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia.

Olej arganowy wytwarzany jest z nasion owoców arganii żelaznej, rosnącej wyłącznie w południowej części Maroka. Został okrzyknięty „płynnym złotem Maroka”, ponieważ jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. A to głównie za sprawą ograniczonej dostępności, pracochłonnego procesu pozyskiwania oraz niezwykłych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Olej arganowy tłoczony jest na zimno za pomocą tradycyjnych metod, dzięki czemu zachowuje złocistą barwę, orzechowy aromat i wysoką wartość odżywczą. Jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3, Omega-6 i Omega-9) oraz w tokoferole, dzięki którym posiada intensywne właściwości antyoksydacyjne. To sprawia, że znalazł zastosowanie zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych. Głęboko nawilża, odżywia i wygładza skórę. Natomiast w kuchni polecany jest do stosowania na zimno, jako wykwintny dodatek do sałatek, surówek, serów oraz pieczywa. Nie zaleca się stosowania oleju arganowego do smażenia. Można go jednak dodać na koniec tej czynności w celu wzbogacenia smaku, a wtedy zachowa wszystkie właściwości lecznicze.

Olej z kiełków kukurydzy uzyskiwany jest poprzez tłoczenie zarodków kukurydzianych. Powstają one podczas procesu przemiału ziaren kukurydzy, która pochodzi z upraw ekologicznych. Zarodki kukurydziane stanowią najcenniejszą część rośliny, ponieważ to w nich znajduje się najwięcej składników odżywczych. Olej z kiełków kukurydzy charakteryzuje się intensywną pomarańczową barwą i delikatnym orzechowym aromatem. Stanowi cenne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny: Omega-6, Omega-3 i Omega-9 oraz witaminy E, zwanej „witaminą młodości”. Obecność wielu składników aktywnych i odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych sprawiły, że olej z kiełków kukurydzy znalazł zastosowanie w gastronomii i kosmetyce. Stosowany w celach pielęgnacyjnych wygładza zmarszczki, łagodzi podrażnienia, a także poprawia mikrokrążenie w skórze. Polecany jest jednak przede wszystkim do spożycia, jako składnik sałatek, sosów i marynat. Niewielką ilość oleju można dodać do koktajlu, co wzbogaci smak i wartość odżywczą napoju.

 

Leave a Reply