Wypieki bez glutenu

Poznaj zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu białka roślinnego jakim jest gluten. Dieta tego typu stosowana jest przez osoby z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. Gluten znajdziemy w produktach z pszenicy, jęczmienia, żyta, a niekiedy i owsa. Gwarancją, że dany produkt jest pozbawiony glutenu jest (według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg)) oznaczenie przedstawiające przekreślony kłos.

Produkty nie zawierające glutenu

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i  warzywa. Produkty wykonane z tych surowców mogą niekiedy być zanieczyszczone śladowymi ilościami glutenu, ponieważ w fabrykach przetwarzane są inne surowce zawierające gluten. Z tego względu pewność, że produkt nie zawiera glutenu, można mieć tylko i wyłącznie wtedy gdy na opakowaniu jest odpowiednie oznaczenie.

Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach bezglutenowych?

Największym problemem z jakim borykają się osoby z celiakią podczas przygotowywania posiłków jest pieczenie ciast. O ile zastąpienie kaszy jęczmiennej – kaszą gryczaną jest stosunkowo łatwe to tyle zastąpienie mąki pszennej innymi jest trudniejsze. Gluten dzięki swoim właściwościom nadaje pulchną strukturę wypiekom. Jak się jednak okazuje nie jest to  niezbędna cecha jaka wymagana jest do stworzenia smacznego, zdrowego ciasta.

Podobne właściwości jakie ma mąka pszenna posiada mąka kukurydziana. Nadaje wypiekom delikatną i lekką strukturę oraz atrakcyjną żółtą barwę. To wszystko sprawia, że często stosowana jest na diecie bezglutenowej jako naturalny zamiennik mąki pszennej. Inną interesującą alternatywą dla mąki pszennej jest podobna do niej mąka ryżowa. Ma  właściwości pochłaniające wodę, dzięki czemu ciasta z niej wykonane są wyjątkowo pulchne. Mąka ryżowa powszechnie stosowana jest w kuchni azjatyckiej.

Oba rodzaje mąk bezglutenowych sprawdzają się znakomicie jako alternatywa mąki pszennej. Na bazie mąki ryżowej i kukurydzianej można przygotować ciasta, ciasteczka, naleśniki, a nawet chleby. Można je także łączyć razem ze sobą. Dodatek mąki bezglutenowej sprawi, że ciasto nie tylko będzie wyjątkowo wyglądać i dobrze smakować, ale będzie także odpowiednie dla osób z alergią na gluten.

Bibliografia:

http://www.celiakia.pl/

Leave a Reply