Narodowy Kongres Żywieniowy

By Luty 15, 2018Aktualności

Żyjmy dłużej – w zdrowiu i dobrej kondycji to hasło tegorocznego Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbył się w dniach 26-27 stycznia 2018 roku. Na spotkaniu nie mogło zabraknąć naszego przedstawiciela. W wykładach wzięła udział nasza Pani Dietetyk – Monika Krauz.

Trzecia edycja Narodowego Kongresu Żywieniowego organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia po raz kolejny odbyła się na PGE Narodowym w Warszawie. Tym razem, jedna z najbardziej prestiżowych konferencji poświęcona była osobom w starszym wieku.

Niezwykle pasjonujące prelekcje wybitnych polskich ekspertów w dziedzinie dietetyki i medycyny, przedstawiały najnowsze doniesienia naukowe, dotyczące żywienia i jego wpływu na zdrowie oraz długość życia. Na Kongresie po raz pierwszy została zaprezentowana i omówiona Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Prelegenci przedstawili wpływ żywienia na kondycję zdrowotną i długowieczność, żywienie w określonych jednostkach chorobowych, a także bardzo istotną kwestię, dotyczącą interakcji żywności i suplementów diety z przyjmowanymi lekami.

Drugi dzień Kongresu odbył się w formie debaty z udziałem przedstawicieli środowisk związanych z opieką nad ludźmi w starszym wieku i specjalistów do spraw żywienia. Eksperci dywagowali jak  sprawić, aby osoby starsze mogły cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją, dbając o właściwe żywienie i aktywność fizyczną.

Narodowy Kongres Żywieniowy po raz kolejny okazał się wielkim sukcesem. W konferencji wzięło udział ogromne grono zwolenników zdrowego żywienia. Nie zabrakło dietetyków, lekarzy, profesorów warszawskich uczelni wyższych, producentów żywności, jak i samych zainteresowanych – seniorów.