Wszechstronne zastosowanie oleju kokosowego

Szerokie zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno miąższu orzechów palmy kokosowej. Już od dawna olej kokosowy stanowił podstawę diety mieszkańców Wysp Południowego Pacyfiku, Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Olej kokosowy składa się głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych. Dominującym tłuszczem w składzie jest kwas laurynowy, przez co olej wykazuje właściwości antybakteryjne. Profil kwasów w oleju kokosowym sprawia, że znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Olej kokosowy różni się od innych olejów swoim wszechstronnym charakterem. Doskonale sprawdza się do smażenia i do spożycia na zimno, może mieć konsystencje stałą lub płynną, dodatkowo można stosować go do dań wytrawnych i do deserów.

2 podstawowe rodzaje oleju kokosowego

  • Olej kokosowy tłoczony na zimno. Olej kokosowy extra virgin powstaje poprzez tłoczenie na zimno kopry kokosowej. Oleje tego typu zachowują smak i aromat kokosa i wszystkie wartości odżywcze w tym witaminy i cenne antyoksydanty. Polecany jest do stosowania na zimno lub krótkotrwałej, delikatnej obróbki termicznej.
  • Olej kokosowy rafinowany. Olej otrzymywany jest z użyciem wysokiej temperatury. Proces rafinacji nie zmienia profilu kwasów tłuszczowych oleju kokosowego, jest on  jednak pozbawiony smaku i zapachu kokosa. Wszystkie kwasy tłuszczowe o  średniej długości łańcucha (MCT) są utrzymywane w stanie nienaruszonym.

Zastosowanie oleju kokosowego

  • Składnik wypieków

Olej kokosowy sprawdza się doskonale jako dodatek do pieczenia ciast. Ze względu na  stałą konsystencje z powodzeniem zastępuje masło.

  • Składnik deserów i koktajli

Olej kokosowy jest doskonałym składnik deserów. Extra virgin doda puddingom, musom i lodom kokosowy aromat i smak. Poranne smoothie, można wzbogacić dodając aromatyczny olej kokosowy. Taki składnik nie tylko poprawi smak koktajlu, ale wzbogaci także jego wartość odżywcza.

  • Zamiennik masła do smarowania pieczywa

Świeże pieczywo smakuje najlepiej z dodatkiem tłuszczu. W tym celu możemy wykorzystać olej kokosowy. Jeśli lubimy wyrazisty smak kokosa skorzystajmy z oleju extra virgin, możemy tez użyć bezzapachowego oleju rafinowanego. Do smarowania pieczywa możemy wykorzystać jeszcze domowy smalec wegański wykonany na bazie oleju kokosowego z dodatkiem świeżych ziół, przypraw i jabłka.

  • Odpowiedni do smażenia

Olej kokosowy jest jednym z najlepszych tłuszczów do obróbki termicznej, a to ze  względu na wysoki punkt dymienia. Punkt dymienia to najniższa temperatura, przy której ogrzewany tłuszcz rozpada się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Traci on  wtedy wszelkie własności odżywcze. Dla oleju kokosowego jest wysoki i wynosi od  180°C do 220°C w zależności od rodzaju oleju kokosowego. Dzięki procesowi rafinacji znacznie zwiększa się w oleju punkt dymienia. W związku z tym do smażenia i  długotrwałej obróbki termicznej polecany jest olej rafinowany.

  • W celach kosmetycznych

Olej kokosowy ma wiele zastosowań zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Posiada intensywne działanie nawilżające, dobrze się wchłania i pozostawia przyjemny kokosowy zapach. Znalazł zastosowanie jako podstawowy składnik domowych kremów. Dodatkowo powszechnie stosuje się olej kokosowy na wysuszone i łamliwe włosy, jako odżywczą maseczkę.

Bibliografia:

Food Fats and oils. Institute of Shortening and Edible Oils. 2016

Chomchalow  N. Health and Economic Benefitsn of Coconut Oil Production Development in Thailand. AU J.T.2011, 14 str. 181-187.

Chemical Properties of Virgin Coconut Oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society. 2009, Volume 86,  4 str. 301–307.

Leave a Reply