Mąki bezglutenowe od Look Food

By Sierpień 9, 2018Dietetyk radzi

Osoby na diecie bezglutenowej nie pozostały obojętne producentom żywności. To właśnie dla tej grupy – osób zmagających się z nietolerancją glutenu, powstały produkty spożywcze, które z powodzeniem zastępują tradycyjne surowce zbożowe. Jeśli nie możesz jeść glutenu i chorujesz na celiakię to sprawdź, jak spośród wielu produktów odnaleźć te, które Ci nie zaszkodzą.

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu białka roślinnego jakim jest gluten. Dieta tego typu stosowana jest przez osoby z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Celiakia, inaczej choroba trzewna, jest immunologiczną chorobą o podłożu genetycznym, trwającą całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją organizmu na gluten. Jego spożywanie u osób chorych prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej. Konsekwencje nieprzestrzegania diety są bardzo poważne, dlatego dietetycy i lekarze kładą duży nacisk na sposób odżywiania chorych.

Gdzie znajduje się gluten?

Gluten znajdziemy w produktach z pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa i surowcach z ich dodatkiem. Gwarancją, że dany produkt jest bezglutenowy jest (według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg)) międzynarodowe oznaczenie przedstawiające przekreślony kłos. Do niedawna w znakowaniu produktów bezglutenowych panowała zupełna dowolność. Dlatego organizacje zrzeszone w AOECS (Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią) stworzyły Europejski System Licencyjny (ESL).

Produktami naturalnie bezglutenowymi są m.in.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, amarantus, quinoa, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy oraz mięso, owoce i warzywa. Przetwory z tych surowców mogą niekiedy być zanieczyszczone śladowymi ilościami glutenu, z uwagi na to, że w fabrykach przetwarzane są zboża glutenowe. Jeżeli chcemy być pewni, że produkt jest w 100 % bezglutenowy należy szukać na opakowaniu odpowiedniego oznaczenia – znaku przekreślonego kłosa. Oznacza on, że produkt jest systematycznie badany na obecność śladowych ilości glutenu, a przez to bezpieczny dla chorych na celiakię. Producenci żywności dodatkowo stosują na opakowaniu napisy: „produkt bezglutenowy” lub „gluten free”.

Marka Look Food wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów i stworzyła linię mąk, opatrzoną licencjonowanym znakiem żywności bezglutenowej. W ofercie znaleźć można bardzo ciekawe, certyfikowane propozycje: mąkę bananową, mąkę z tapioki, mąkę kokosową, mąkę kasztanową, a także mąkę ryżową i kukurydzianą. Każda z nich stanowi doskonały i bezpieczny zamiennik glutenowej mąki pszennej.

Bibliografia:

www.celiakia.pl