Mąka bananowa – co to jest? Z czym to się je?

By Kwiecień 25, 2018Dietetyk radzi

Nieustannie poszukujemy nowych produktów i staramy się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów. Tym razem postawiliśmy na innowacyjną, bezglutenową alternatywę mąki pszennej – MĄKĘ BANANOWĄ. Mąka z zielonych bananów zaskakuje wszechstronnością zastosowania i wysokimi walorami odżywczymi. Produkt posiada certyfikat żywności ekologicznej, co świadczy o jej wysokiej jakości.

Czym jest mąka bananowa?

Mąka bananowa to proszek tradycyjnie wytwarzany z zielonych bananów. Wbrew pozorom mąka bananowa nie jest produkowana z bananów, które znamy i spożywamy na co dzień, czyli słodkich i aromatycznych owoców tropikalnych. Mąka bananowa Look Food powstaje z zielonych bananów, inaczej nazywanych plantanami lub bananami warzywnymi. Owoce te dojrzewają na wilgotnych i tropikalnych terenach. Największym ich producentem jest centralna Afryka, Kolumbia, Peru oraz Sri Lanka. Tylko 15 % produkowanych w tych krajach plantanów trafia do Europy, a reszta wykorzystywana jest lokalnie i stanowi podstawę zdrowej diety. Plantany są bardzo podobne do bananów pod względem wartości odżywczych. Tego typu banany zawierają jednak znacznie więcej skrobi i dużo mniej cukru. Sprawia to, że plantany mają znacznie szersze możliwości zastosowania.  Podobnie do swoich żółtych kuzynów, plantany są dobrym źródłem potasu, wspierają trawienie i odporność. Mąka bananowa jest powszechnie stosowana w Afryce i na Jamajce jako alternatywa dla mąki pszennej. Mimo, że nie zawiera glutenu – białka o właściwościach alergizujących, to bardzo podobnie zachowuje się podczas przetwarzania.

Jak stosować mąkę z zielonych bananów?

Mąka wykonana z wysuszonych zielonych bananów ma niezwykle szerokie zastosowanie.  Ogromnym plusem jest to, że nie wymaga obróbki termicznej, czyli możemy ją stosować zarówno do pieczenia, jak i na zimno do deserów oraz koktajli. Można ją wykorzystać do wypieku ciasteczek, ciast, naleśników, omletów, racuchów oraz gofrów. Mąka bananowa stanowi jeden z najlepszych, bezglutenowych zamienników mąki pszennej. Jest odpowiednia do wypieków, chleba i wyrobu makaronów. Mąka wyprodukowana na bazie zielonych bananów jest neutralna w smaku. W południowych Indiach suszony proszek bananowy gotuje się w mleku lub wodzie, w celu przygotowania formuły dla niemowląt, którą karmi się dzieci do ukończenia pierwszego roku życia.

Okazuje się, że mąka z plantanów nie tylko doskonale sprawdza się do pieczenia, ale jest też bardzo zdrowa i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit. Zielone banany zwróciły uwagę żywieniowców, ponieważ są doskonałym źródłem skrobi opornej. Wstępne badania wykazały, że zwiększone spożycie skrobi opornej może zmniejszyć ryzyko otyłości, cukrzycy i raka okrężnicy. Oporna skrobia odnosi się do rodzaju skrobi, której ludzki żołądek nie może łatwo strawić, a zatem działa podobnie do rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Skrobia oporna podobnie jak np. pektyny ułatwia przechodzenie pokarmu przez układ trawienny.

Bibliografia:

Langkilde A. M. i wsp. “Effects of high-resistant-starch banana flour (RS2) on in vitro fermentation and small-bowel excretion of energy, nutrients, and sterols: an ileostomy study.” American Journal of Clinical Nutrition, 75:2, str. 104-111. 2002.

Sajilata M.G. i wsp. “Resistant Starch- A Review.” Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. V. 5, 2006.

Robinson J. C., Sauco V. G. „Bananas and Plantains” CAP International. 2010.