Wyjątkowe właściwości kurkumy

By Grudzień 8, 2017Dietetyk radzi, Produkty

Od wieków człowiek wykorzystuje produkty roślinne nie tylko do celów kulinarnych, ale i leczniczych. Rośliny wytwarzają substancje bioaktywne, stanowiące naturalną obronę przed licznymi chorobami. Wśród nich jest kurkuma, która w ostatnim czasie zyskuje duże znaczenie ze względu na potwierdzone badaniami właściwości zdrowotne.

Kurkuma (Curcuma longa), inaczej ostryż długi, nazywany również szafranem indyjskim, to roślina uprawiana w krajach o gorącym, subtropikalnym klimacie – w Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Pochodzi z tej samej rodziny co imbir. Kurkuma ma postać intensywnie żółtego proszku o delikatnym aromacie i smaku. Ważnym jej producentem są Chiny, ale światową potęgę w jego uprawie stanowią Indie. To właśnie stamtąd pochodzi kurkuma najwyższej jakości. Kłącze kurkumy jest szeroko wykorzystywane jako przyprawa w kuchni azjatyckiej. Nadaje żywności soczystej żółtej barwy oraz charakterystycznego smaku i zapachu. Kurkuma jest podstawowym składnikiem, popularnej w kuchni azjatyckiej, przyprawy curry.

W skład kłącza kurkumy wchodzą: skrobia 70 proc., kurkuminoidy 3-5 proc., olejki lotne, między innymi: turmeron, germakron, zingiberen, elmenon, curlon, fellandren, a także żywice w około 5 proc. Do substancji najbardziej aktywnych w tej przyprawie należą kurkuminoidy, które stanowią w roślinie od 3 do 5 proc. W ich skład wchodzą: kurkumina, demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i cyklokurkumina. Spośród wszystkich tych związków najlepiej poznana i najcenniejsza jest kurkumina i to ona odpowiada za prozdrowotne właściwości kurkumy. Dotychczasowe publikacje sugerują, iż kurkumina może wykazywać działanie antynowotworowe. Ponadto stwierdzono, że u niej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Z uwagi na to  polecana jest osobom zmagającym się z chorobami takimi jak: cukrzyca, astma, artretyzm, miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne i nowotworowe.

Kurkuma stosowana jest powszechnie w przemyśle jako naturalny barwnik do żywności. Barwa jest ważnym atrybutem jakości produktu i odgrywa istotną rolę w jego organoleptycznej akceptacji przez konsumenta. Ze zdrowotnego punktu widzenia istnieje potrzeba ograniczenia stosowania barwników syntetycznych na rzecz naturalnych substancji barwiących. Stosując barwniki roślinne otrzymujemy intensywną barwę produktu i wzbogacamy go o prozdrowotne składniki.

Z uwagi na wielostronne działanie prozdrowotne, jak i atrakcyjne walory smakowe, kurkuma jest doskonałym składnikiem, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Naukowcy przekonują, że przyprawa wykazuje wielokierunkowe działanie terapeutyczne i z pewnością jest składnikiem diety godnym polecenia.

Bibliografia:

Przybylska S. Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2015, 96 str. 414-420.

Terlikowska K., Witkowska A., Terlikowski2 S. Kurkumina w chemoprewencji raka piersi. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. 2014, 68 str. 571-578.

HewlingsS. J., Kalman D. S. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017, 6 str. 92.