Lecznicze działanie kurkumy

By Grudzień 8, 2017Dietetyk radzi, Produkty

Od wieków człowiek wykorzystuje produkty roślinne nie tylko do celów kulinarnych, ale i leczniczych. Rośliny wytwarzają substancje bioaktywne, stanowiące naturalną obronę przed licznymi chorobami. Wśród nich jest kurkuma, która w ostatnim czasie zyskuje duże znaczenie ze względu na potwierdzone badaniami właściwości organoleptyczne oraz zdrowotne.

 

Kurkuma (Curcuma longa), inaczej ostryż długi, nazywany również szafranem indyjskim, to roślina uprawiana w krajach o gorącym, subtropikalnym klimacie, w Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Kurkuma ma postać intensywnie żółtego proszku o delikatnym aromacie i smaku. Ważnym jej producentem są Chiny, ale światową potęgę w jego uprawie stanowią Indie. To właśnie stamtąd pochodzi kurkuma najwyższej jakości o największej koncentracji składników bioaktywnych.   Kłącze kurkumy jest szeroko wykorzystywane jako przyprawa w kuchni azjatyckiej. Nadaje żywności soczystej żółtej barwy oraz wyrazistego smaku i zapachu. Przyjemny aromat kurkumy spowodowany jest obecnością olejków eterycznych, które występują w ilości od 2 do 7 proc., w zależności od tego skąd pochodzi roślina. Kurkuma jest podstawowym składnikiem popularnej w kuchni azjatyckiej przyprawy curry.

 

Już od 5 tys. lat wykorzystuje się kurkumę w medycynie chińskiej i indyjskiej. Jest powszechnie stosowana do leczenia niestrawności, kolki oraz bólów zębów i klatki piersiowej. Przyprawa ta wykorzystywana jest coraz częściej w medycynie współczesnej. Słynie między innymi z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych i oczyszczających. To sprawia, że kurkuma na stałe zagościła nie tylko w naszej kuchni, ale i domowej apteczce.

 

Do substancji najbardziej aktywnych w tej przyprawie należą związki polifenolowe, określane jako kurkuminoidy, które stanowią w roślinie od 3 do 5 proc. W ich skład wchodzą: kurkumina, demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i cyklokurkumina. Spośród wszystkich tych związków najlepiej poznana i najcenniejsza jest kurkumina. To substancja, która nadaje kłączu kurkumy tak intensywną żółtą barwę. Cecha ta spowodowała, że kurkuma stosowana jest w przemyśle jako naturalny barwnik do żywności. Barwa jest ważnym atrybutem jakości produktu i odgrywa istotną rolę w jego organoleptycznej akceptacji przez konsumenta. Ze zdrowotnego punktu widzenia istnieje potrzeba ograniczenia stosowania barwników syntetycznych na rzecz naturalnych substancji barwiących. Stosując barwniki roślinne otrzymujemy intensywną barwę produktu i wzbogacamy go o prozdrowotne składniki.

 

Jakie jest działanie kurkuminy na nasz organizm?

 

  1. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Neutralizuje reaktywne formy tlenu, co hamuje proces starzenia się organizmu.
  2. Pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Może być stosowana przy różnego rodzaju infekcjach.
  3. Wykazuje działanie neuroprotekcyjnie. Pomaga zapobiegać i leczyć chorobę Alzhaimera.
  4. Działa ochronnie na układ krążenia. Obniża wysoki poziom cholesterolu.
  5. Wykazuje dużą aktywność antynowotoworową. Hamuje rozwój nowotworu na etapie inicjacji i proliferacji komórek złośliwych. Udowodniono także, że kurkumina wykazuje efekt chemoprewencyjny poprzez: hamowanie aktywacji kancerogenu i obniżenie zdolności do przerzutów.
  6. Działa ochronnie na przewód pokarmowy. Zapobiega zaburzeniom trawienia związanym z wymiotami i wzdęciami. Zmniejsza również dolegliwości związane z choroba wrzodową.
  7. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Skutecznie hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych.
  8. Jest pomocna przy leczeniu zespołu suchego oka, zapaleniu spojówek i jaskry.

 

Z uwagi na wielostronne działanie prozdrowotne, jak i atrakcyjne walory smakowe, kurkuma jest doskonałym składnikiem, który powinien się znaleźć w diecie każdego z nas. Naukowcy przekonują, że przyprawa wykazuje wielokierunkowe działanie terapeutyczne i z pewnością jest godną polecenia naturalną substancją leczniczą.

Autor: Monika Krauz