Jak wybrać odpowiednie awokado?

By Marzec 20, 2019 Dietetyk radzi
Awokado ma aksamitny miąższ

Awokado – z czym to się je?

Awokado to owoc, który dosłownie przepełniony jest składnikami odżywczymi! Doceniany jest za wyjątkowy smak i różnorodne zastosowanie. Pochodzący z Meksyku owoc, spożywany jest najczęściej w postaci dipu jakim jest guacamole. Doskonale sprawdza się również jako komponent sałatek, dodatek do kanapek i koktajli. Możesz z niego przyrządzić zupę, a nawet czekoladowy pudding.

Często konsumenci omijają awokado ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że są to tłuszcze nienasycone, w tym większość stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli te, które powinny stanowić przynajmniej 10% naszego zapotrzebowania energetycznego. Całe awokado to około 35% zapotrzebowania naszego organizmu na tłuszcz. Z  powodzeniem możesz zastąpić tym owocem masło. Wystarczy zmiksować i dodać kilka kropel cytryny (zapobiega ciemnieniu). Taki krem będzie świetny do smarowania pieczywa!

Awokado w dipie zamiast masła

Po czym poznać dobre awokado?

Jak wybrać odpowiednie awokado? Najprawdopodobniej kupując owoc okaże się on twardy. Owoc awokado spadający z drzewa nie jest jeszcze gotowy do spożycia. Dojrzewa i mięknie w ciągu kilku dni po tym, jak zostanie zebrany.

      1. Zwróć uwagę na kolor awokado

Pierwszą rzeczą, na którą zwrócisz uwagę zapewne będzie kolor. Dojrzałe awokado są zazwyczaj ciemniejsze, prawie czarne z odcieniami zieleni. Jeśli chcesz korzystać z awokado od razu wybierz ciemne. Jeśli chcesz użyć go za kilku dni, należy wybrać jaśniejszy owoc.

       2. Lekko naciśnij owoc

Jeśli awokado jest twarde, nie jest jeszcze dojrzałe. Zakup go tylko wtedy, gdy masz zamiar używać owocu za kilka dni. Jeśli awokado jest bardzo miękkie, to jest zbyt dojrzałe. Awokado gotowe do spożycia powinno się lekko ugiąć pod palcem.

      3. Sprawdź skórkę awokado

Należy zbadać jego strukturę. Skóra powinna być lekko chropowata. Upewnij się, że nie ma dużych wgnieceń, które mogą wskazywać, że owoc został potłuczony. Takie awokado będzie miało ciemne plamy w środku.

      4. Zbadaj szypułkę

Aby upewnić się, że awokado jest dojrzałe i kremowe w środku, oderwij szypułkę. Jeśli obszar pod spodem jest zielony, awokado jest idealne do zakupu. Jeśli obszar jest brązowy, awokado jest przejrzałe i nie powinieneś go kupować.

      5. Wybierz awokado na podstawie własnych preferencji smakowych

Jest kilka odmian awokado. Chociaż wszystkie mają podobny smak, istnieją subtelne różnice które sprawiają, że wolisz jedno nad drugim. Niektóre gatunki posiadają lekko orzechowy smak.

  • Hass, Lamb Hass, Gwen, Reed albo Sharwil te gatunki awokado mają kremowy, orzechowy smak.
  • Bacon i Zutano mają łagodniejszy smak.
  • Możesz wybrać awokado na podstawie zawartości w nim kwasów tłuszczowych.

Niektóre odmiany awokado posiadają więcej oleju od innych. Odmiany  z najwyższą zawartości tłuszczu: Hass, Pinkerton, Sharwil i Fuerte.

      6. Wybierz awokado na podstawie jego charakterystyki obierania.

Niektóre awokado łatwiej obierać, podczas gdy inne wymagają trochę więcej wysiłku, aby usunąć skórę. Jeśli żyjesz w pośpiechu, kup awokado, które jest łatwiejsze do obrania, aby zaoszczędzić sobie trochę czasu.

  • awokado Pinkerton są najłatwiejsze do obierania, ale obieranie Bacon, Fuerte, Hass i Gwen również nie stwarza wiele trudności
  • awokado Ettinger są najtrudniejsze do obierania.