Ekologiczny len mielony

Ekologiczny len mielony

Ekologiczny len powstaje ze zmielonego i częściowo odtłuszczonego siemienia lnianego, pochodzącego z kontrolowanych upraw ekologicznych. Okrywa nasienia ziarna składa się z dwóch frakcji błonnika pokarmowego, rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego w wodzie. Błonnik nierozpuszczalny pobudza i ułatwia pasaż jelitowy. Z kolei błonnik rozpuszczalny posiada zdolność wiązania cholesterolu, który w formie niezmienionej zostaje wydalony z organizmu. Ponadto len jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie z rodziny omega-3, białka, lignan, steroli roślinnych, kwasów organicznych, cynku, żelaza i magnezu.

 

Najważniejsze zalety lnu:

  • pobudza perystaltykę jelit i poprawia florę bakteryjną przewodu pokarmowego
  • łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową
  • wiąże w przewodzie pokarmowym cholesterol i trójglicerydy, utrudniając ich wchłanianie, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu
  • spowalnia proces trawienia węglowodanów, dzięki czemu poziom glukozy po posiłku nie podnosi się gwałtownie
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez co chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • śluzy zawarte w nasionach pokrywają cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka oraz dwunastnicy i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi
  • posiada wysoką zawartość białka łatwo przyswajalnego i bogatego w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować

Jak stosować mielony len?

Len mielony stanowi doskonały dodatek do koktajli i napojów. Sprawdzi się jako odżywczy składnik naleśników, ciast i owsianek. Może być również wykorzystywany do produkcji pieczywa.

 

Nazwa produktu: Ekologiczny len mielony

Producent: Look Food Sp. z o.o.

Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.

Gramatura: 200g

<