Domowe Ice Tea

By 10 sierpnia, 2020Dietetyk radzi

Lato to czas, kiedy szczególnie potrzebujemy orzeźwienia! Najważniejsze jest oczywiście właściwe nawodnienie organizmu. Woda pełni wiele ważnych funkcji – wspiera wchłanianie składników pokarmowych w jelitach oraz wspomaga prawidłowe działanie enzymów trawiennych. Dodatkowo usprawnia proces detoksykacji organizmu i odpowiada za utrzymanie stałej temperatury ciała. Dzisiaj podpowiadamy w jaki sposób prawidłowo nawadniać organizm i po co sięgać kiedy chcemy urozmaicić sobie dietę.

Aby prawidłowo się nawadniać należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Najlepiej sprawdza się czysta woda – mineralna bądź źródlana. Przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien pić min. 1,5l wody dziennie, jest to jednak wartość dość mocno uogólniona i zależy od indywidualnych potrzeb. Jeżeli sama woda to dla Was za mało zamiast po kawę czy czarną herbatę warto sięgać po herbatę białą, zieloną lub różnego rodzaju zioła czy domowej roboty lemoniady. Latem polecamy również domową herbatę mrożoną, którą przygotujesz w kilku prostych krokach: zaparz swoje ulubione zioła (gojnik, czystek, morwę białą, melisę), schłodź, do schłodzonej herbaty dodaj kostki lodu, świeżą miętę, cytrynę i gotowe! Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę erytrytolu lub cukru kokosowego.

Podpowiadamy jakie zioła warto wybrać:

GOJNIK – (Sideritis scardica) występuję naturalnie w regionie Bałkanów. Najbardziej znany jest w Grecji, gdzie powszechnie nazywa się go grecką herbatą górską. Już w starożytności napar z gojnika podawany był żołnierzom by przyspieszyć gojenie się ran. Gojnik posiada wiele naturalnie występujących składników mineralnych, między innymi: żelaza, cynku, potasu, magnezu i kobaltu. Charakteryzuje się bardzo dobrym smakiem i kojącym delikatnym zapachem.

CZYSTEK – inaczej róża skalna, jest krzewem rosnącym naturalnie w rejonie Morza Śródziemnego. Popularne zioło znane jest od wieków i ze względu na swoje właściwości ma coraz większe grono zwolenników. Stanowi bogactwo polifenoli mających wysoki potencjał antyoksydacyjny. Regularne picie naparu z czystka wzmacnia układ immunologiczny i chroni organizm przed drobnoustrojami.

MORWA BIAŁA – to roślina liściasta należąca do rodziny morwowatych. Jej rodzimym miejscem występowania jest Azja południowo-wschodnia, gdzie od dawna jest powszechnie stosowana w medycynie ludowej ze względu właściwości prozdrowotne. Do Polski dotarła dopiero w XIX, ale szybko zdobyła uznanie. Morwa stanowi bogactwo witamin z grupy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6). Napar z liści polecany jest szczególnie osobom zmagającym się z cukrzycą, ponieważ pomaga uregulować poziom cukru we krwi.

MELISA – stosowana jest w polskiej medycynie ludowej od dawna i wierzy się, że ma gwarantować długowieczność. Napar z melisy ma cytrynowy aromat i stanowi panaceum na wiele dolegliwości. Słynie przede wszystkim ze swoich właściwości uspokajających, dlatego w lecznictwie stosowana jest jako środek na nerwicę i spokojny sen. Liście melisy lekarskiej zwierają m.in. polifenole, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne i witaminy.

MIĘTA – to niezwykłe zioło od dawna uważane za roślinę leczniczą i cenione nie tylko za oryginalny smak, ale przede wszystkim za właściwości prozdrowotne. Mięta uprawiana jest prawie na całym świecie. Można ją znaleźć w Europie, obu Amerykach, Azji, a nawet w Afryce. Jej cechą charakterystyczną jest silny zapach i orzeźwiający smak, te właściwości zapewnia jej chłodzący mentol. Mięta polecana jest przede wszystkim przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia. Olejek eteryczny zawarty w mięcie zawiera w swoim składzie flawonoidy, karoten, witaminę C, garbniki oraz mentol.

Bibliografia:

Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014

Ciborowska H. , Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014

Horne S., Easley T., Zioła, które leczą, Wydawnictwo Kobiece 2019