Czy istnieje dieta na płaski brzuch?

By Lipiec 25, 2018Dietetyk radzi

Lato w pełni! Wiele z Was szykuje się na wymarzone wakacje i całodzienne plażowanie. Wtedy najbardziej zależy nam na idealnej, szczupłej sylwetce. Skupiamy się przede wszystkim na posiadaniu płaskiego, pięknie wyrzeźbionego brzucha, który będziemy mogły eksponować na plaży. Mięśnie brzucha łatwo wzmocnić, trudniej pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej wokół talii. Ćwiczenia to jeden ze sposobów, ale czy możemy pomóc sobie także dietą? Zdecydowanie tak!  Jak trwale i szybko ujędrnić brzuch, jedząc zdrowo, a przy tym smacznie?

Dieta wyszczuplająca talię powinna być zrównoważona kalorycznie i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Podstawę  jadłospisu powinny stanowić warzywa, najlepiej surowe, chude mięso i ryby oraz pełnoziarniste węglowodany. Warzywa są niskokaloryczne i dostarczają błonnika, który pobudza perystaltykę jelit i oczyszcza je. Przy zwiększonej podaży błonnika pamiętajcie o wodzie, tak aby składnik ten nie powodował wzdęć lub zaparć. Wypijanie 2 litrów wody mineralnej dziennie powinno stać się obowiązkiem. Błonnik znajdziemy również w pełnoziarnistych produktach zbożowych, przede wszystkim w otrębach, ciemnym pieczywie i kaszach. Unikajcie przetworzonego pieczywa i makaronu. Jeśli zależy nam na płaskim brzuchu to niezwłocznie musimy wyeliminować z diety słodycze, jak i sam cukier. Jeżeli lubimy słodki smak to może zacząć stosować erytrytol lub ksylitol – niskokaloryczne alternatywy, które nie fermentują w przewodzie pokarmowym.

Unikaj słodzonych napojów gazowanych. Wprowadź do diety fermentowane napoje mleczne – jogurty i kefiry. Są dobrym źródłem białka, ale także bardzo istotnych w funkcjonowaniu jelit, bakterii probiotycznych i kwasu mlekowego. Probiotyki poprawiają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zmniejszając tym samym wszelkie dolegliwości trawienne, w tym wzdęcia. Jeśli Twój organizm nie toleruje nabiału bądź jesteś na diecie wegańskiej wybieraj warzywa kiszone. One spełniają podobną rolę jak fermentowane produkty mleczne, a przy tym są bardzo niskokaloryczne.

Przedstawiamy przykładowy jadłospis, który pomoże wyszczuplić talię. Kierujcie się tymi wskazówkami, a już za parę tygodni zobaczycie różnicę! Nie zapominajcie o popijaniu wody mineralnej w ciągu dnia, najlepiej średniozmineralizowanej.

Pełnowartościowe śniadanie:

Omlet bananowy z owocami jagodowymi + zielona herbata (300 ml)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki bananowej
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • 1/2 szklanki owoców jagodowych (maliny /borówki/ truskawki)
  • 1 łyżka masła migdałowego

Jajka zmiksuj z mąką i erytrytolem, a następnie usmaż na suchej patelni. Gotowy omlet posmaruj masłem migdałowym i posyp owocami.

Drugie śniadanie:

Jogurt naturalny (250 g), 1 łyżka owoców goji i 1 łyżka otrębów owsianych.

Pożywny obiad:

Łosoś z pesto + orzeźwiająca lemoniada (250 ml)

Składniki:

  • 700 g łososia
  • szczypta soli himalajskiej białej
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej

Pesto:

  • pęczek świeżej bazylii
  • garść mielonych orzeszków piniowych
  • 50 ml oleju ryżowego
  • 35g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska różowa
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia

Komosę ugotuj według wskazań na opakowaniu. Składniki pesto zmiksuj. Rybę przypraw i posmaruj pesto. Rybę piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Smaczny podwieczorek:

Smoothie ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta matchy
  • sok wyciśnięty z 1 grejpfruta

Całość zmiksuj!

Lekka kolacja:

Sałatka z rukolą + napar z mięty (300 ml)

Składniki:

  • 1 szklanka rukoli
  • 1 upieczony burak
  • 50 g fety
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli i czerwonego pieprzu

Buraki oraz fetę pokrój w kostkę i ułożyć na rukoli. Składniki dressingu połącz i polej nim sałatkę. Na koniec całość posyp orzechami.