Dietetyk radzi
Październik 2, 2017

Zalecenia dietetyczne w Hashimoto

Prawidłowo zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, umożliwia zmniejszenie rozwijania się chorób i zaburzeń dietozależnych, w tym chorób tarczycy. Pozwala zahamować i spowolnić rozwój procesu zapalnego choroby jaką jest...
Produkty
Październik 2, 2017

Nowości na półce z olejami: Olej sojowy, olej arganowy, olej z zarodków kukurydzianych

Oleje roślinne stanowią naturalne bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin, minerałów i antyoksydantów. Według norm żywieniowych tłuszcz powinien stanowić w diecie od 20 do 35 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego....
Produkty
Sierpień 2, 2017

Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru?

Konsumpcja cukru rafinowanego lawinowo rośnie. Liczne badania wskazują na poważne konsekwencje zdrowotne, jakie niesie za sobą nadmierne spożycia cukru, w tym choroby serca, cukrzycę, otyłość i choroby nowotworowe. Od wielu...
Dietetyk radziInformacjeProdukty
Sierpień 2, 2017

Wszechstronne zastosowanie oleju kokosowego

Za co cenimy olej kokosowy? Olej kokosowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno miąższu orzechów palmy kokosowej. Składa się głównie z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych (MCT), które są w szybki sposób...
Dietetyk radziInformacje
Lipiec 4, 2017

Wypieki bez glutenu

Poznaj zasady diety bezglutenowej Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu białka roślinnego jakim jest gluten. Dieta tego typu stosowana jest przez osoby z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. Gluten znajdziemy...
InformacjeProdukty
Lipiec 4, 2017

Oleje roślinne bogate w kwasy Omega-3

Znaczenie tłuszczu w diecie Tłuszcz jest obok białek i węglowodanów podstawą naszej diety. Stanowi skoncentrowane źródło energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy tłuszczowe są...