Dietetyk radzi
Luty 13, 2018

Zadbaj o swoje serce

Choroby  układu  sercowo-naczyniowego, takie jak: choroba niedokrwienna serca, udar mózgu,  miażdżyca, są  głównymi  przyczynami  zachorowalności, niepełnosprawności i umieralności w krajach rozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce krajów wysokiego ryzyka występowania…

Dietetyk radzi
Grudzień 8, 2017

3 pomysły na komosę ryżową

3 pomysły na komosę ryżową Komosa ryżowa – quinoa stanowi doskonałą alternatywę dla produktów zbożowych. Quinoę charakteryzuje również to, że jest niezwykle uniwersalna. Możemy ją przygotowywać zarówno na słodko, jak…

Dietetyk radzi
Grudzień 8, 2017

5 superfoods, które musisz wprowadzić do swojej diety

Superfoods to prawdziwi superbohaterowie wśród produktów. Mają moc zwalczającą wolne rodniki i pomagają chronić nasz organizm przed chorobami. Produkty określane mianem ”superfoods” charakteryzują się bardzo wysoką, skoncentrowaną wartością odżywczą. Ten…

Dietetyk radziProdukty
Grudzień 8, 2017

Wyjątkowe właściwości kurkumy

Od wieków człowiek wykorzystuje produkty roślinne nie tylko do celów kulinarnych, ale i leczniczych. Rośliny wytwarzają substancje bioaktywne, stanowiące naturalną obronę przed licznymi chorobami. Wśród nich jest kurkuma, która w…

Dietetyk radzi
Grudzień 8, 2017

β-karoten, jako silny antyoksydant

Wiele problemów zdrowotnych jest spowodowanych zanieczyszczeniem środowiska, niewłaściwą dietą, stresem oraz wol­nymi rodnikami, atakującymi nasz organizm. Ich źródłem może być nie tylko niewłaściwa dieta, obfitująca w przetworzoną żywność, ale także…

Dietetyk radzi
Październik 2, 2017

Zalecenia dietetyczne w Hashimoto

Prawidłowo zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, umożliwia zmniejszenie rozwijania się chorób i zaburzeń dietozależnych, w tym chorób tarczycy. Pozwala zahamować i spowolnić rozwój procesu zapalnego choroby jaką jest...
Produkty
Październik 2, 2017

Nowości na półce z olejami: Olej sojowy, olej arganowy, olej z zarodków kukurydzianych

Oleje roślinne stanowią naturalne bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i antyoksydantów. Według norm żywieniowych tłuszcz powinien stanowić w diecie od 20 do 35 proc. dziennego...
Produkty
Sierpień 2, 2017

Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru?

Konsumpcja cukru rafinowanego lawinowo rośnie. Liczne badania wskazują na poważne konsekwencje zdrowotne, jakie niesie za sobą nadmierne spożycia cukru, w tym choroby serca, cukrzycę, otyłość i choroby nowotworowe. Od wielu...
Dietetyk radziInformacjeProdukty
Sierpień 2, 2017

Wszechstronne zastosowanie oleju kokosowego

Szerokie zastosowanie oleju kokosowego Olej kokosowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno miąższu orzechów palmy kokosowej. Już od dawna olej kokosowy stanowił podstawę diety mieszkańców Wysp Południowego Pacyfiku, Azji, Afryki...
Dietetyk radziInformacje
Lipiec 4, 2017

Wypieki bez glutenu

Poznaj zasady diety bezglutenowej Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu białka roślinnego jakim jest gluten. Dieta tego typu stosowana jest przez osoby z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. Gluten znajdziemy...