Dietetyk radzi
Maj 28, 2018

Smaczne i zdrowe desery z truskawkami

Truskawki są jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych owoców, stąd ich niezłomna popularność. Niewątpliwie możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Na bazie truskawek można zrobić smoothie, lemoniadę, galaretkę, a także…

Dietetyk radzi
Maj 24, 2018

Zalecenia żywieniowe w zespole jelita nadwrażliwego

Zespół nadwrażliwości jelita grubego (ZJN) to schorzenie występujące bardzo często. Jest to przewlekłe i nawracające, czynnościowe zaburzenie prawidłowej pracy jelit. Termin czynnościowe zaburzenie oznacza, że nie udaje się zidentyfikować choroby,…

Dietetyk radzi
Kwiecień 30, 2018

Pokochaj tofu!

Tofu to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Został wynaleziony w Chinach, gdzie nazywany jest dòufǔ i stanowi jedną z podstaw diety. Tofu jest przysmakiem także w Japonii,…

Dietetyk radzi
Kwiecień 25, 2018

Mąka bananowa – co to jest? Z czym to się je?

Nieustannie poszukujemy nowych produktów i staramy się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów. Tym razem postawiliśmy na innowacyjną, bezglutenową alternatywę mąki pszennej – MĄKĘ BANANOWĄ. Mąka z zielonych bananów zaskakuje wszechstronnością…

Dietetyk radzi
Marzec 6, 2018

W roli głównej – MĄKA KASZTANOWA

Kasztan jadalny (Castanea sativa) jest potężnym drzewem z rodziny bukowatych. Nie jest ono spokrewnione ze znanym nam kasztanowcem zwyczajnym (Aesculus hippocastanum), który powszechnie rośnie w polskich parkach. Nasz klimat nie…

Dietetyk radzi
Marzec 5, 2018

Jak wykorzystać zboża ekspandowane?

Niedawno na polskim rynku pojawiła się nowa seria produktów, tak zwane „zboża ekspandowane”. Niegdyś dostępny był, produkowany tą techniką jedynie ryż, nazywany „ryżem preparowanym”. Dzisiaj asortyment jest niezwykle szeroki i…

Dietetyk radzi
Luty 28, 2018

W roli głównej – RUMIANEK

W roli głównej – RUMIANEK Rumianek lekarski (Matricaria chamomilla) należy do rodziny Astrowatych i rośnie na terenach Europy, Azji, Ameryki i Australii. W Polsce można spotkać tą roślinę dziko rosnącą…

Dietetyk radzi
Luty 25, 2018

Kasza jaglana czy quinoa?

Zdrowa, zbilansowana dieta to taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym węglowodanów. Glukoza stanowi ważne źródło energii dla naszych tkanek, a jej niedobór w organizmie powoduje szybkie męczenie…

Dietetyk radzi
Luty 13, 2018

Zadbaj o swoje serce

Choroby  układu  sercowo-naczyniowego, takie jak: choroba niedokrwienna serca, udar mózgu,  miażdżyca, są  głównymi  przyczynami  zachorowalności, niepełnosprawności i umieralności w krajach rozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce krajów wysokiego ryzyka występowania…

Dietetyk radzi
Grudzień 8, 2017

3 pomysły na komosę ryżową

3 pomysły na komosę ryżową Komosa ryżowa – quinoa stanowi doskonałą alternatywę dla produktów zbożowych. Quinoę charakteryzuje również to, że jest niezwykle uniwersalna. Możemy ją przygotowywać zarówno na słodko, jak…